Saz öğretmeni Ali Alagöz, kurslara yoğun talep olduğunu belirterek, „Gençlerimizde özellikle saza karşı büyük ilgi var“ dedi.

 

 

 

Saza büyük ilgi var

 

Saz öğretmeni Ali Alagöz, kurslara yoğun talep olduğunu belirterek, „Gençlerimizde özellikle saza karşı büyük ilgi var“ dedi.

 

Nihat SALMAN (Stuttgart) , Merhaba Gazetesi

 

Öncelikli olarak bağlama kursu veren, bunun yanı sıra yayına hazır beş ciltlik bir bağlama metodu bulunan, bağlama yapımı ve ebatları üzerine atölye çalışmaları olan ve bu konuda hayli bir yol aldığını söyleyen Ali Alagöz, türkü derleme, beste, selpe düzenlemeleri ve metod çalışmalarının da halen devam ettiğini belirtti.

Kurslara yoğun talebin bulunduğunu belirten Alagöz, „Gençlerimizde özellikle saza karşı büyük ilgi var. Ben de elimden geldiğince sistemli bir metodla gençlerimize ve bağlamayı seven insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Sanırım bu konuda iyi bir ilerleme yakaladım. 13-14 senedir bir çok öğrenci yetişdirdim ve bunlar içerisinde müziğe profesyonel olarak devam edenler oldu. Zaten yaptıklarınız doğruysa ayaktasınız, aksi halde yoksunuz.

İnsanlarımız sizin birikimlerinizi çok iyi test ediyorlar, yani sizin kendinize biçtiğiniz sıfatlarla gelmiyorlar, kendi ölçütleriyle geliyorlar. Sonuçta insanların ilgisi doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bizlerin en büyük sorunlarından birisi insanların kendilerini geliştirebileceği sosyal bir ortam oluşturamaması, sonraları fark ettik, bizim bu kurslarımız aynı zamanda insanların özellikle gençlerin tanışabileceği arkadaşlıklar geliştirebileceği, kaynaşabileceği bir ortam hazırlaması. Bu bile çok büyük bir kazanımdır, bu anlamda saz çok doğru bir arkadaştır“ dedi. Verdiği derslerin halka açık olduğunu da belirten Alagöz, „İlgilenen önce gelip bir baksın ortamı ve çalışmaları görsün, ondan sonra kararını versin, yoksa boşuna zaman kaybetmesinler yani bu konuyu merak eden herhangi bir insan gelip misafir olarak dersime katılabilir, soruları varsa sorabilir. Ayrıca benim derslerime gelen insanların dili gelişiyor çünkü öncelikle anadil eğitimine çok önem veriyorum, türküyü doğru söylemek ve anlayabilmek için dile hakim olmaları lazım. Halk edebiyatı hakkında bilgiler veriyorum, gerektiğinde türkü sözlerini açıklıyorum varsa hikayesini anlatıyorum. Fıkra anlatıyorum neşelendiriyorum. Yani öğrettiğim türkü, hangi ruh halini içeriyorsa onu vermeye çalışıyorum gerisi kendiliğinden geliyor“ dedi.

Saz öğretmeni Ali Alagöz ayrıca bu yıl koro kurma hedeflerinin olduğunu, ilgilenenler için 01727354679 no’lu telefondan kendilerine ulaşabileceklerini de söyledi.

 

- Kendinizi tanıtır mısınız?

- Ben Kahramanmaraş Elbistan doğumluyum. Üniversiteyi Adana’da okudum. Önce Ziraat Fakültesi’ni, aynı yıllarda belediye konsevatuarının yanısıra güzel sanatlarda bağlama bülümünü birincilikle bitirdim. Güzel sanatlarda bağlama öğretmenliği sertifikası aldım. 1990’lı yıllarda müzikle profesyonel olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık üç yıl İstanbul’da kendi özel dershanemin yanısıra , müzik piyasasında da çalıştım. 1995’de Almanya’ya geldim ve bu tarihten beri müzik yaşamım devam etmekte.

- Almanya'daki müzik çalışmalarınız hakkında neler söyleyeceksiniz ?

- Şu an öncelikli olarak bağlama kursu veriyorum. Bunun yanısıra yayına hazır beş ciltlik bir bağlama metodum hazır. Bağlama yapımı ve ebatları üzerine atölye çalışmalarım var ve bu konuda hayli bir yol aldığımı sanıyorum. Türkü derleme çalışmalarım var, halen devam ediyor. Beste çalışmalarım devam ediyor. Selpe düzenlemeleri yanısıra medot çalışması yapıyorum.

- Ama yoğun olarak saz kursu veriyorsunuz değil mi ?

- Evet. Şu an yoğunluk orda. Gençlerimiz de özellikle saza büyük ilgi var. Ben de elimden geldiğince sistemli bir metodla gençlerimize ve bağlamayı seven insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Sanırım bu konuda iyi bir ilerleme yakaladım. 13-14 senedir bir çok öğrenci yetişdirdim. Bunlar içerisinde müziğe profesyonel olarak devam eden de oldu. Zaten yaptıklarınız doğruysa ayaktasınız, aksi halde yoksunuz. Hani bir laf var, “Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz”. İnsanlarımız sizin birikimlerinizi çok iyi test ediyorlar. Yani sizin kendinize biçtiğiniz sıfatlarla gelmiyorlar, kendi değerleriyle geliyorlar. Sonuçta insanların ilgisi doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

- Peki bu uzun süreli başarının sırrı nedir?

Biz önceleri hep gördük! Saz kursu açılır, üç beş ay sonra biterdi ama siz de gördüğüm kadarıyla öyle değil, öğrencilerin çoğunluğu 3-4 yıllık.

-Bu soruyu aslında öğrencilere sormak lazım. Birincisi doğru bir metot ve tabiki notalı. Bildiğiniz gibi piyasada kendini hoca ilan eden nota bilmeyen bir takım insanlar türedi. Benim derslerim halka açık, yani bu konuyu merak eden herhangi bir insan gelip misafir olarak dersime katılıyor, bakıyor, inceliyor, ondan sonra karar veriyor. Ayrıca benim derslerime gelen insanların Türkçesi gelişiyor, çünkü Almanca konuşturmaya özen gösteriyorum. Öncelikle dile hakim olmaları lazım. Halk edebiyatı hakkında bilgiler veriyorum, gerektiğinde türkü sözlerini açıklıyorum. Varsa hikayesini anlatıyorum. Fıkra anlatıyorum, neşelendiriyorum. Yani öğrettiğimtTürkü, hangi ruh halini içeriyorsa onu vermeye çalışıyorum, gerisi kendiliğinden geliyor. Diğer bir konu, çok geniş bir müzik arşivim var. Onbeşbin tane türkü notası ve 500’e yakın müzikle ilgili kaynak kitap ve üçbinin üzerinde kaset ve CD var. Bunların hepsi öğrencilerime açık. Bunun yanısıra öğrencilerimin arşivde olmayan bir istekleri olursa, araştırıyorum, buluyorum, notasını yazıp veriyorum. Ayrıca benim öğrencilerim, var olan üst ve alt grupların derslerine ücretsiz girebiliyorlar. Yani zamanı olan bir öğrenci aynı gün altı saat ders alabiliyor, bunlar için ek ücret ödemiyor.

- Bağlama kursu haricinde başka çalışmalarınız var mı?

- Bu yıl koro kurma hedefimiz var. Geçmişte güzel bir koro kurmuştuk ama zaman ve yer sorunu yüzünden ara vermiştik. Bu yıl bunu tekrar oluşturacağız ve yakında öğrencilerimizle bir konserimiz olacak. İlgilenenler 0172-7354679 no'lu telefondan bize ulaşabilirler.

 

Diger Makaleler